Davos 25.12.2021 – 3.1.2022

Za letošnje praznike sem šel končno spet na obisk v Švico, tokrat prvič in očitno ne zadnjič v Davos. Prav tako po dolgem času se mi je pridružil tudi David in na božični dan sva po praznih cestah hitro prispela v gorati predel vzhodne Švice. Tudi tam je po zelo obetavnem začetku zime pobralo precej snega, poleg tega se je ravno takrat začelo obdobje “čudnega” vremena. Se mi zdi, da je takšno neobičajno vreme okoli božiča postalo že kar običajno …

Kljub temu smo dobro izkoristili dneve, dvakrat smo šli na smučišča, preizkusili smo del obsežne mreže tekaških prog, šli pa smo tudi na kakšen izlet in sankanje. Skratka, Andrej, Nina in Rene so naju lepo gostili in zaposlili. Vmes smo opravili tudi tri ture, več o tem pa v nadaljevanju.

Chörbsch Horn 2651 m, 27.12.2021

Sončno dopoldne smo izkoristili za krajšo turo, saj smo se poslužili vzpenjače na Shatzalp in žičnice še višje pod Strelapass. Vzpona torej ni veliko, predvsem gre za razgledno prečenje z nekaj spusti in vzponi, mimo jezerca Strelasee, do sedla Latschüelfurgga in po grebenu na vrh. Z zahoda je že prihajalo poslabšanje vremena in veter nas je kar hitro pregnal.

Spustili smo se naravnost navzdol, vmes se je bilo treba malo povzpeti čez rob in nato preko širnih pobočjih v še suhem snegu uživaško do bolj strmega pobočja, kjer so bile razmere slabše in tudi snega je že primanjkovalo nižje skozi gozd vse do ceste v vasi Frauenkirch. Vseeno smo bili zadovoljni, predvsem smo si dobro ogledali okolico, med drugim tudi sosednjo dolino, kjer smo bili pred tremi leti v Langwiesu.

Baslersch Chopf 2629 m, 31.12.2021

Po dnevu sneženja in celi noči dežja so sledili trije čudovito sončni in izredno topli dnevi. Od smučanja si nismo dosti obetali, a saj sem že večkrat napisal, da je turna smuka mnogo več kot le smuka. Izhodišče je pred zapornico na cesti proti Flüelapass na okoli 1950 m. Cesta je bila sicer delno splužena in povsem ledena, a je čez zimo praviloma zaprta za promet. Tako smo šli kratek čas po cesti, nato pa okoli strmejšega dela na obširen plato. Prvotni cilj je bil sicer izraziti Sentisch Horn (2827 m), a je bil zgornji del spihan in nas je premamila dolinica do sedla tik pod Baslersch Chopfom. Imena so res težka za izgovorjavo, kaj šele za spomin, v tem delu Švice govorijo tudi retoromansko, kot da ni že švicarska nemščina dovolj nerazumljiva.

Tik nad sedlom je smučarski vrh, do glavnega vrha je še kratek vzpon po grebenu, prostora tam je bolj malo, smo pa zato na smučarskem vrhu sedeli debelo uro na toplem soncu in vpijali razglede, prav nič se nam ni mudilo. Delno tudi zato, ker smo upali, da bo sonce vsaj malo zmehčalo skorjo, kar se je zgodilo le v zgornjem delu. Razen tega je bila smuka bolj muka, saj je deževalo vse do vrhov. Kot rečeno, ni vse v smučanju in ko smo popoldne sedeli v atriju stanovanja, smo bili nadvse zadovoljni z lepo preživetim zadnjim dnem tega leta.

Strela – predvrh cca 2520 m, 2.1.2022

Po pomladnem 1. januarju na smučišču Madrisa, smo šli v nedeljo spet z vzpenjačo na Shatzalp (1861 m). Tam stoji ogromen hotel v švicarskem stilu, ki je že videl boljše čase, višje je še ena dvosedežnica in sidra. Smučišče nekaj časa ni obratovalo, nato ga je kupil zasebnik in spet pognal stare naprave. Čeprav ni nič kaj mikavno za smučanje po progah, vsekakor glede na siceršnje švicarske standarde, je pa zanimivo izhodišče za okoliške vrhove.

Ker so bile razmere še vedno vprašljive, sem se namenil vzporedno s smučiščem do sedla Strelapass (2342 m). Od tam pa še na bližnji vrh, ki je v resnici le vzpetina v grebenu Strele, do glavnega vrha vodi še dolg greben, ki ni smučljiv. Namesto proti smučišču sva se z lokalcem Didijem spustila naravnost na jug in z veseljem ugotovila, da je bil sneg že lepo predelan. Tudi nižje v dolinici vzporedni s smučiščem sva s pravilno izbiro naklonine in usmerjenosti pobočij lahko uživala v prijetni smuki, nato pa nižje prečila do proge in do sončne terase restavracije na Strela Alp za piko na i. Dopusta je bilo tako hitro konec in čeprav turnosmučarski izkoristek morda ni posebno bogat, smo vse dneve dodobra izkoristili in se udomačili v tem kotičku Švice, da se že veselim naslednjega obiska.

2 razmišljanji o “Davos 25.12.2021 – 3.1.2022

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.