Grosser Pal 24.12.2017

Praznični teden smo preživeli v Karnijcih, kjer smo odkrivali nove kraje in spoznavali nove gore. Nastanjeni smo bili v kraju Kötschach-Mauthen (Koče-Muta) v Ziljski dolini, ki leži tik pod prelazom Plöckenpass (Passo di Monte Croce Carnico) in tik pred Lesachtalom (Lesno dolino). Odlično izhodišče torej, ki ni daleč, a kljub temu slabo poznano. Mi smo vsekakor spoznali, da ta predel Karnijskih (in tudi Ziljskih) Alp ponuja zares lepe možnosti turnih smukov, in to brez gneče, ki smo je vajeni kje drugje.

Razmere so bile v tem času dokaj neugodne. Sicer smo se takoj ob prihodu razveselili, da je bil v vasi sneg, tako da smo imeli bel božič. A prvo noč je bila prav neverjetna inverzija in na Plöckenpassu je bilo ob polnoči kar +10°C!? Tako smo bili prvi dan zelo previdni, odločili pa smo se za turo nad dolino potoka Angerbach.

Izhodišče je ob cesti na prelaz, pri zaprti koči Plöckenhaus, od tam pa po gozdni cesti, kjer snega ni bilo ravno v izobilju, a vseeno dovolj. Smučine so nas zavedle na zgornjo cesto, ki se je čez čas končala, mi pa smo sledili smučinam skozi gozd do grebena. Tam smo hitro ugotovili, da predhodniki niso poznali poti, zato smo odsmučali nazaj do ceste in malo nižje prišli do spodnje – prave – ceste.

Po njej smo nadaljevali proti vzhodu, kjer se nam je odprl pogled na Blaustein, ki nam že od daleč ni izgledal najbolj varen v teh pomladanskih temperaturah. Zato smo se zadovoljili z vrhom Grosser Pal (Pal Grande, 1809m). Gre za manj izrazit vrh v grebenu, ki kljub temu ponuja krasne razglede – in presenetljivo dobro smuko na sever skozi redek gozd. Žal smo bili zelo hitro spet na cesti, nato pa po njej nazaj do izhodišča. Za prvo ogledno turo kar v redu. Predvsem pa je na drugi strani doline nekaj zanimivih vrhov za naslednjič…

Razmišljanje o “Grosser Pal 24.12.2017

  1. Pingback: Vikend v Karnijcih 8.-10.7.2022 – Primož Blaha

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.