Rauchkofel 25.12.2017

Menda klasika v teh krajih, čeprav smo bili tokrat sami v veličastnem okolju pod mogočnimi severnimi stenami Cogliansove skupine. Izhodišče je spet ob cesti na Plöckenpass, le malo naprej od vojaškega pokopališča, ki jih je v teh lepih krajih vse preveč.

Tudi tu nas je čakalo kar nekaj vzpona po gozdni cesti, ki pelje preko planine Valentinalm in vse do Obere Valentinalm. Še naprej nad zgornjo planino se vzpon vleče po dolgi dolini, ves čas v senci grozečih sten, ki pa so nas tokrat lepo varovale vročega sonca. Kljub temu je bilo pod sedlom Wodner Törl nekaj velikih plazovin. Mi smo nadaljevali do sedla Valentin Törl in na drugi strani pokukali proti Wolayertalu, kamor bi se z veseljem kdaj odpravili.

Nad sedlom sledi kratek in strm žleb (cepin, dereze), višje se odpre lepo pobočje do vrha Rauchkofla (2460m). Kljub južni orientaciji je bilo v soncu le zgornjih 150 m pobočja, saj se južno dviga kralj Karnijcev Monte Coglians/Hohe Warte. Ta dan že ni bilo več tako toplo, zato smo se vzpeli do vrha, ki ponuja enkraten razgled.

Smuka zgoraj po ojuženem snegu je bila prav v redu, skozi žleb je ravno šlo na smučeh, nižje pa se odpre široka dolina, kjer je šlo tudi super vse do zgornje planine. Nižje smo se večinoma držali ceste in zaključili zadovoljni z res dobro turo.

Razmišljanje o “Rauchkofel 25.12.2017

  1. Pingback: Vikend v Karnijcih 8.-10.7.2022 – Primož Blaha

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.