Iz Martuljka čez Sleme v Vrata 11.6.2017

Danes na še eni lepi in samotni turi v martuljškem kraljestvu. Slapovi, idiličen gozd, senca in hlad, nekaj iskanja poti, ruševnat greben, sončni razgledi, udoben sestop in ledena osvežitev. Skratka, ponovno se je izkazalo, da ne rabiš visokih in eminentnih ciljev za lepo doživetje.

Ravno ugotavljam, da sem se pred natanko enim letom potepal ob Belem potoku in odkrival čarobne slapove. Tokrat sva se z Marušo povzpela po lovski poti, ki udobno vodi nad potokom, tako da sva si ogledala le zgornja slapova – sploh tisti skriti v gozdu je nekaj zares posebnega!

Mimo lovske koče po stezi naprej in nekaj časa skozi gozd do sedla v grebenu Krničnikov. Skromna stezica je označena z rdečimi pikami in se zelo strmo vzpenja skozi idiličen macesnov gozd. Močno zasopihana sva končno prišla na ruševnat greben, kjer se odpre pogled proti Votlemu Slemenu, ki se ne zdi več daleč. Ves čas sva sledila poseki skozi gosto ruševje in se še večkrat pošteno pretegnila na strmih odsekih (gibi so spominjali na tiste, ko se poskušaš s koleni popraskati za ušesi).

Šele na vrhu sva si končno malce oddahnila, nato pa prečila še do Vrtaškega Slemena, kjer sva obsedela na mehki travi. Sestop po isti poti nikakor ni priporočljiv, saj je grozno strmo. Tudi druga možnost sestopa na sever preko opuščene planine Smrajka nama ni preveč dišal, saj je videti prav tako strm in zoprn. Zato sva že zjutraj zapeljala en avto v Vrata in si privoščila zelo prijeten spust.

Po markirani poti do Njivic, tam pa desno po lovski poti, ki preči visoko nad Vrati. Pot je lepo speljana med macesni in širnimi razgledi na drugo stran doline, ki se je kopala v zeleni barvi. Nižje sva prečkala Mali Črlovec in se spustila po udobni gozdni poti do doline. Za piko na i sva se namočila v ledeno Triglavsko Bistrico in tako zaključila še en super pohod.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.