Slapovi Belega potoka (Skočniki) 11.6.2016

Moker dan je bil kot nalašč za mokro turo. V prvinskem svetu martuljškega kraljestva se skriva dolina Belega potoka, nedvomno en bolj presunljivo lepih in divjih kotičkov naših gora. Za takšne dni, ko si ni obetati širnih razgledov, torej dobra izbira.

Namesto udobne lovske steze sem si za vzpon izbral bolj zanimivo opcijo – ves čas ob potoku navzgor. Beli potok je že v spodnjem delu nadvse dobrovoljen, ko živahno poskakuje preko vseh ovir. Tako sem se tudi jaz hitro nalezel dobre volje, sploh ko sem tolikokrat prečkal potok – in ostal suh! Po neštetih tolmunčkih in mini slapičih sem se znašel pod spodnjim, 15 m visokim slapom. Vzpon nad slap je zahtevnejši, naprej pa sledi še več idiličnih tolmunov, ko se struga počasi zapira v ozka korita.

Tam sem zapustil potok in se po zelo strmem gozdu povzpel do lovske poti, ki pelje nad 150-metrsko skalno stopnjo, preko katere se zliva cela vrsta prekrasnih slapov – Skočnikov. Večina slapov je praktično nedostopnih in jih je možno uzreti le od daleč, običajno od zgoraj. Zaradi tega je gibanje tu okoli zelo nevarno in izpostavljeno. Sam sem parkrat uporabil tudi vrv, da sem lahko pokukal čez rob, kljub temu sem lahko nekatere slapove in korita samo slutil. Ne glede na to so vredni ogleda in gotovo se še vrnem, saj je okolje naravnost čudovito.

Upal sem tudi, da bo vsaj dopoldne zdržalo brez dežja, a je že pri spodnjem slapu začelo pršeti. Pri vsej vodi in njenem klokotanju, žuborenju in, občasno, bobnenju tistih nekaj kapelj z neba niti ni prišlo do izraza. Pri zgornjem slapu pa je dež postal bolj vztrajen (beri: nadležen), zato sem opustil ideje o nadaljevanju naprej in sem se rajši po lovski poti vrnil. Nič hudega, saj pravim, da pridem še kdaj!

5 razmišljanj o “Slapovi Belega potoka (Skočniki) 11.6.2016

 1. Robi

  Danes sem si ogledal spodnji del struge Belega potoka in sicer do zadnjega slapa.
  Za višje gor je zmanjkalo časa, bi pa definitivno šel ponovno v to divjino…
  Kotiček za dušo spočit! 😉
  Primož, kje pa si nadaljeval pot nad zadnji slap? Po tisti plazovini desno od slapa?

  1. Res je enkraten kotiček divjine, a v zgornjem delu je še lepše! Se splača potrudit 🙂
   Nad slap se pride desno po tistem strmem šodru ja. Malo zoprno, ampak gre, višje je potem strm gozd. Lahko pa se izogneš spodnjemu delu in greš po lovski poti, ki pripelje nad zgornje slapove (lovsko pot najdeš čisto spodaj na desni strani struge, je kar lepo uhojena).

   1. Robi

    Zdravo,

    Če prav razumem, ko pridem nad slap po tistem šodru najdem tudi lovsko pot?
    Ali je možno videti skočnike brez kakšnega alpinističnega znanja?
    Kako pa je z nadaljevanjem poti po koritu? Je možno?
    Imaš mogoče kaj izkušenj z brezpotjem Male Pišnice?

    LP

 2. Po šodru desno prideš nad slap, od tam lahko še kratek čas slediš strugi (več tolmunov in slapičev), višje se zapre in je neprehodno. Od tam greš par minut desno skozi strm gozd in prideš do lovske poti, ki poteka ves čas vzporedno nad potokom in te pripelje nad prag.
  Slapove lahko vidiš od daleč med drevesi. Ampak previdno, ker se moraš spustiti po strmem brezpotnem gozdu, ki se konča na robu nad prepadom. Jaz sem se nekje varoval, da sem prišel čisto do roba, sicer je precej tvegano. No, k sreči je ravno najlepši zgornji slap najlepše viden.
  Tule imaš koristne opise v pomoč http://www.slapovislovenije.info/slapovi.htm.
  Opis Male Pišnice pa najdeš na mojem blogu le dve objavi naprej 😉 Tudi priporočam!

 3. Pingback: Iz Martuljka čez Sleme v Vrata 11.6.2017 – Primož Blaha

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.