Kočna 6.11.2022

Na visokem sprehodu čez Kočno smo se ponovno zavedeli mogočnosti te divje gore. S Slavko in Zoranom smo se namenili po jugozahodnem grebenu, ki je že od daleč lepo viden in obeta nadvse razgleden vzpon. Seveda pa je greben le manjši del ture, ki je vse prej kot enostavna, kaj šele dolgočasna.

Nismo bili posebno zgodnji, ko smo v mrzlem jutru zagrizli v strm kolovoz nad Suhim dolom. Dostop skozi prepaden in bolj kot ne brezpoten gozd je gotovo najbolj naporen in po svoje tudi zahteven del vzpona. Tam sem hodil že tretjič in vsakič malo drugje: tokrat smo kar uspešno našli prehode, a niti malo udobno ni bilo nikoli. V toplem soncu smo naposled dosegli strme trave in po njih do sedla oz. vršiča Mala vratca tik nad sedlom, s katerega se odpre lep pogled na jugozahodni greben. Predvsem spust s tega vrha je precej neugoden.

Sledi uživaško poplezavanje po grebenu, kjer si lahko poljubno izbiraš težavnost, posebno zahtevno pa ni nikjer. Greben se izteče Na Križu, kamor smo prišli v bleščečem soncu. Hkrati smo opazili, da se oblačni sloj, ki je vse dopoldne vztrajal na vzhodu, pomika proti nam – in le 15 minut kasneje smo bili ujeti v mrzli megli. Ravno takrat smo dosegli jeklenice na markirani poti in kmalu prišli na vrh Kokrske Kočne. Brez odlašanja smo nadaljevali s prečenjem do Jezerske Kočne med čedalje pogostejšimi zjasnitvami. Kljub lepo pobeljenim vrhovom Julijcev, v Kamniških ni snega, a na severnih straneh je bilo vseeno belo od ivja, kar je terjalo nekaj več previdnosti. K sreči je senčnih odsekov bolj malo. Še najbolj nas je presenetil pogled na velik križ na vrhu Grintovca – le kdaj so ga postavili?

Nadaljevali smo s spustom do Dolške škrbine, čez Dolce in skozi Grdi graben končno do malo bolj “normalne” poti, po kateri smo se nato hitro spustili v dolino. Med prečenjem nad Taško se odpre lep pogled na Kočno v vsej njeni razsežnosti: od spodnjih strmali, ki se zdijo neprehodne, do razdrapanih grebenov in sten, ki podpirajo vršno utrdbo z njenimi stolpi. Tam se zaveš, da si opravil zares enkratno turo v pravi gorski divjini.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.