Remšendol 8.10.2022

Barvitost je nekako najbolj ustrezna beseda za opis hribovskih izletov te dni. Prav zahvaljujoč tej barvitosti lahko tudi že poznani kraji zaživijo v povsem drugačni luči. Malce skrita dolina Remšendol me je vsakič navdušila, delno prav zaradi svoje odmaknjenosti in občutka divjine. Najbolj mi je ostala v spominu zimska tura na Poldnik, tokrat me je od ponovitve odvrnilo opozorilo na razcepu, da je pot zaprta, zato sem napravil krog na drugi strani doline – le da v obratni smeri kot prejšnjikrat in tako precej drugače doživel že znane poti.

Zaradi kratke noči sem bil na izhodišču šele sredi dopoldneva, zato pa je globoko dolino že obsijalo sonce, da mi je bilo kmalu prijetno toplo. Nekaj časa po dnu doline, na razcepu sem nadaljeval desno po poti št. 511, ki se vzpenja ob potoku, ki je izdolbel lepa korita z več slapiči in tolmuni. Tam se je hitrost hoje močno upočasnila, saj sem si vzel čas za odkrivanje in občudovanje.

Nato sem se vendarle lotil bolj strmega vzpon po sicer dokaj udobni poti. V času od zadnjega obiska je očitno prišlo do podora pod Malo Rušo, ki je zasul del poti, vendar je preko melišča že speljana in lepo označena nova trasa. Zoprn ostaja le še en strm in povsem podrt prehod višje v gozdu, kjer pa so namestili vrv, ki je sploh pri sestopu zelo dobrodošla.

Kmalu sem dosegel sedlo Čez Stože in pokukal na slovensko stran. Le malo naprej sem zapustil markirano pot in se povzpel naravnost na škrbino med Vršičem in Velikim Grintavcem. Po strmem pobočju do grebena in po njem z občasnim poplezavanjem na (Predelski) Vršič, ki postreže s širnimi razgledi. Nato pa nazaj do škrbine in čez slikovit prehod pod spodmolom spet do markirane poti, ki me je pripeljala na Vraško škrbino. Sledi lagoden in sila razgleden sprehod po grebenu Šobra ter skozi pisan macesnov gozd navzdol in prečno pod Rabeljskimi špicami do idilične jase. Edina slabost poznega odhoda je bila, da je bila jasa takrat že v senci. Čakal me je še spust po poti št. 520 v dolino in le kratek sprehod po cesti do izhodišča.

2 razmišljanji o “Remšendol 8.10.2022

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.