Kotovo sedlo 19.3. in Ledinski vrh 20.3.2022

Še en sončen in mrzel vikend, tokrat v domačih hribih, ki so tudi v bolj suhi zimi najlepši. No, letos sem bil že tretjič v Tamarju, le da sva tokrat zavila na sončno Kotovo sedlo. Vzpon je sicer minil brez posebnosti, s tem da so bili obvezni vsaj srenači, ko sva se dvignila iz sence pa naju je takoj pogrelo že močno marčevsko sonce. Po dolgem času sva tako na vrhu celo kakšnih 10 minut posedela, potem naju je tudi tokrat pregnal veter.

Zgoraj je bil sneg že kar preveč ojužen, v dolini pa še pretrd. Kljub temu ni bilo tako slabo kot sva pričakovala in spodaj je postajalo čedalje bolje. No, tekaška steza do Planice je bila zelo mehka in brez poganjanja ni šlo prav hitro. Dokler se prismuča do parkirišča se ni za pritoževat.

V nedeljo sem šel preverit stanje nad Jezerskim; obisk teh gora me redko razočara – in tudi tokrat sem opravil krasno turo. Malce nenavadno sem se počutil, saj sem bil edini na smučeh, vsi drugi so plezali slapove in grape na vseh straneh – verjetno še zadnji vikend preden vendarle pride pomlad.

Parkirišče je letos urejeno malo nižje ob cesti, po kratkem sprehodu pa sem pri kmetiji Ancelj stopil na smuči in se povzpel do vstopa v Žrelo. Razmere so precej dobre in po udobnih stopnicah sem bil hitro zgoraj. Kar takoj sem spet nadaljeval na smučeh in vzpon je bil en sam užitek v gorski idili pod strašnimi stenami. Obetal sem si spust proti Belski Kočni, a me pogled s sedla ni prepričal. Zato sem šel peš na Ledinski vrh, snega je namreč že premalo za smuko prav z vrha. Da ne bi prehitro odsmučal, sem malo posedel na prijetnem soncu, pa me je spet pregnal rahel veter, ki takoj opomni, da še ni pomladi.

Sonce je do takrat vseeno opravilo svoje in spust je bil prav super, le pod kočo v senci je bilo slabše. Spust skozi Žrelo brez težav, spodaj trda a dovolj gladka podlaga za lepe zavoje, nato sem prečil na sončna pobočja in med ruševjem veselo odvijugal vse do ceste. Snega na cesti je zaenkrat dovolj, vendar se mi zdi, da je bilo že popoldne 20 metrov prej konec kot zjutraj in spodnji del najbrž ne bo preživel odjuge.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.