Koroška Rinka 10.4.2021

Tudi na južnih straneh Kamniških Alp je smučarska sezona še odprta. Slavi me je že vsaj en mesec nagovarjala za tole turo, pa sem se upiral zaradi nošenja v spodnjem delu. Tokrat sva končno šla, kljub ne najboljši vremenski napovedi in obetom o smučarskih razmerah. Na koncu sem se kvečjemu hudoval, da ni bila bolj vztrajna, saj gre za prav krasno turo z veliko lepih smučarskih terenov, da niti tista nošnja ni tako odveč. No, morda pretiravam, seveda je odveč. Je pa vredno truda.

V Koncu je treba najprej preko ogromne plazovine, ki je zasula kolovoz in podrla kar nekaj dreves, nato pa po obupno strmi poti skozi gozd v Žmavcarje. Nad jeklenico sva še kratek čas nadaljevala po stopinjah v snegu, nato pa na smučeh naprej do zatrepa pod mogočnimi stenami. Preko strmega prehoda so prav prišli srenači in že sva bila pri bivaku. Vreme je postajalo vse bolj neprijazno, veter in megle nama niso vlivali upanja za nadaljevanje. Vendar so meglice kmalu ostale pod nama in sonce je skozi oblake nudilo dobro vidljivost, oblaki pa so skrbeli za atraktivne razglede.

Preko podov v kotanjo med Rinkami in kar naravnost na Koroško Rinko. Skoraj do vrha sva prišla na smučeh – ta skoraj sicer pomeni, da sva kakšnih 20 metrov pod vrhom sredi neugodne strmine snemala smuči in k sreči po stopinjah v trdem snegu zmogla zadnje metre. Na vrhu začuda skoraj ni pihalo, tako da sva v miru nahranila dve sestradani kavki in še midva pomalicala ostanke.

Spust bi bil bolj ugoden, če bi sonce zmehčalo podlago, tako sva imela zgoraj mešane razmere: pomrznjeno (a ne ledeno) in vmes pasove mehkega snega s skorjo. Pa je vseeno kar šlo, preko podov je bilo precej bolje, pod bivakom pa že prav fino, čeprav je bil novi sneg težek in ponekod rahlo skorjast. Snega je dovolj, da sva udobno prismučala med ruševjem do skoka in po žlebu mimo jeklenice pod skok. V žlebu je sicer ena ožina že preozka, zato sva zadnjih 50 metrov sestopila peš, pod skokom pa sva se preobula in po tisti strmi poti skoraj padla v dolino. Tako sva zaključila, da je tura uspela lepše od obetov in tudi smuka je bila boljša od pričakovanj. Zdaj pa smo spet v pričakovanju novega snega …

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.