Sonce, mraz, pršič … sredi aprila

Načeloma ni neobičajno, da zima aprila še opleta z repom. V teh dneh se je sicer zdelo, da smo sredi januarja – le dolgi dnevi in visoko sonce so izdajali letni čas. Tako smo tudi pomladanske ture zamenjali za zimske in čeprav smo se to sezono naužili pršiča … no, smo ga zaužili še nekaj več.

Najprej na Pokljuko, kjer je podlage še dovolj. Novega snega na Rudnem polju sicer ni bilo več kot kakšnih 10 cm, toliko da je bilo vzdušje spet zimsko, količina je z višino kmalu narasla. Skozi gozd zlagoma navzgor in z JV na Debeli vrh v močnem vetru, ki je na vrhu k sreči ugasnil. Južna pobočja so bila spihana, a na jugozahod je bilo še obilje pršiča. Presenetljivo je bilo nato spihano nižje v gozdu, za konec pa še nekaj poganjanja po cesti. Precej kratka tura, sploh ko si navajen dolgih pomladanskih vzponov.

Sledila je senčna tura v Krnico. Z vršiške ceste spust kratek čas peš in na smučeh do planine V Klinu, nato pa udobno navzgor v pravem zimskem mrazu. Ko smo dosegli zadnji rob, je čez steno posijalo sonce in v trenutku je bila vsa dolina obsijana, česar v zimskih mesecih nismo vajeni. Kljub temu smo zgoraj uživali v pršiču, v sredini smo žal zapeljali v precej zvožen kanal, nad gozdom pa je bila skorja. Ko smo se vrnili do avta, se je že pooblačilo in je bilo prav neprijetno mrzlo.

Za konec pa spet na Begunjščico, kjer sem bil letos res pogosto – do Ljubelja je pač blizu in dostop do množice visokogorskih vzponov je nadvse priročen. Za hotelom je snega dovolj, da brez težav prismučaš do avta, do vrha Begunjščice pa je na voljo cela vrsta možnosti v bogato zasneženih grapah. Tokrat sem šel gor in dol po Centralni, ki je lepo široka in udobna, pod ožino je bilo ob robu še nekaj nezvoženega pršiča in tudi nižje je šlo prav v redu. Malo me je mikal spust po Smokuškem plazu, kar je meni najlepši spust z Begunjščice – za ceno polurnega vzpona nazaj do Zelenice zelo dobra kupčija, ki sem jo letos že večkrat unovčil. In kdo ve, mogoče pred koncem sezone še kdaj …

2 razmišljanji o “Sonce, mraz, pršič … sredi aprila

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.