Grintovec 26.3.2021

Prišel je čas za Grintovec – nedvomno mamljiv smučarski cilj, kjer pa je treba ujeti prave razmere. Danes je bil torej naš dan! S turo smo začeli pri Suhadolniku in za uvod nas je čakalo nekaj hoje skozi pomladanski gozd. Že kmalu se sicer pojavijo zaplate snega, a praktično gledano je vse do pod Taške kopno. Najbolj neugodno je bilo v spodnjem delu prehoda čez Taško, kjer je še delno kopno, višje čez najstrmejši del smo na derezah lepo popikali v zgornje nadstropje.

Takoj nad Taško smo ponovno zamenjali obutev, tokrat za smuči, in nadaljevali skozi lepo zasneženo dolino pod Kokrskim sedlom. Že pred sedlom smo zavili čez strm prehod v levo (ki smo ga brez težav zmogli na smučeh) do Spodnjih jam. Tam nas je sonce že pošteno ogrelo in tudi sneg je bil primerno zmehčan. Pod prečko smo kljub temu spet nadeli dereze do strehe in nadaljevali kar peš do vrha.

Začuda nismo srečali nikogar in tudi vrh je bil na ta sijoč dan le naš. Šele ko smo odsmučali, jih je za nami prišla še peščica. Po vročem vzponu nas je na vrhu sicer hladil veter, zato smo se dokaj hitro napravili za smuko. Okoli 11:30 smo odsmučali, čas je bil kar pravi. Enakomerna in dolga streha je pri vzponu precej dolgovezna – pri smučanju pa je ravno to največja nagrada dolgega vzpona. Sneg je bil že lepo zmehčan, tako da smo kljub strahospoštovanju lahko uživali. Streha se namreč konča nad prepadom, danes je bila tudi prečka do Spodnjih jam lepo smučljiva – če ne bi bilo spodaj prepada, bi rekel celo uživaška. Tudi nižje je šlo super, čeprav je ponekod novi sneg zaviral. Smučarski tereni so namreč zahodno pod Kokrskim sedlom po mojem lepši kot proti Bistrici. Seveda smo s smuko zaključili nad Taško.

Ponovno na dereze za tisti manj prijeten del sestopa, v votlini smo se nato še zadnjič preobuli in vso zimsko opravo stlačili v nahrbtnike ter se s težkimi krošnjami opotekli nazaj v pomlad. Zadovoljstvo po tej velikopotezni turi je bilo na tak dan seveda neizmerno. Jasno je, da je za smučanje z Grintovca skoraj nemogoče ujeti optimalne razmere. Danes smo se jim precej približali. In spoštovanje do resnosti podviga se ni pri tem prav nič zmanjšalo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.