Veliki Draški vrh 28.2.2021

Po dolgem času je bil na obisku Zoran, skupaj z Matkom, in spet je prišel čas za VDV. Na sončno nedeljo smo seveda pričakovali gnečo, a česa podobnega si nismo predstavljali – mislim, da celo sam Veliki Draški vrh, v vseh milijonih let svojega obstoja, še ni doživel takšnega navala! Zdi se, da postaja turno smučanje nacionalni šport. A čeprav gre za zelo priljubljeno turo, vršna streha lahko postreže z zahtevnimi razmerami in marsikdo je imel težave – nekateri so smuči nosili celo navzdol!?

Tudi mi smo v pestri zasedbi prispevali h gneči, na pot smo se odpravili kar zgodaj v čudovitem in končno spet bolj svežem jutru. Po standardno zoprni prečki skozi gozd, nato prvi spust v trdem a lepo smučljivem snegu do planine Konjščica. Do Studorskega prevala je šlo brez težav, naprej je bilo pomrznjeno in tudi s srenači ne najlažje. Nekateri so šli raje z derezami. Na vrhu smo našli košček trave in kar nekaj časa uživali v razgledih, čakajoč, da bi sonce zmehčalo razrito in pomrznjeno streho. Čeprav je veter ponehal in je sonce lepo grelo, je bilo zgornjih 100 metrov povsem trdo, nato smo prečili v desno, kjer je bila podlaga bolj gladka in čedalje bolj mehka, tako da smo že kmalu uživali v spustu vse do Jezerc.

Povzpeli smo se še na Srenjski preval, čeprav nismo imeli pravega načrta kam naprej. Zoran in Matko sta nadaljevala po grebenu na Viševnik in po klasiki na Rudno polje. Ostali pa smo odsmučali po isti smeri nazaj na Jezerca, saj smo ujeli ravno pravi trenutek, ko so bile razmere perfektne. Do Konjščice je bilo bolj razrito, vendar dovolj mehko, da smo udobno privijugali na planino, nato pa kar ob potoku navzdol in za konec po zelo odvečni tekaški progi do izhodišča. Krasen dan, obilje snega in seveda dobra družba – le kako bi se lahko naveličal?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.