Al’ prav se piše jesen ali zima?

Verjetno odvisno, koga vprašaš. Olistana drevesa v pisanem gozdu in višje macesni (nekateri še zeleni!) vztrajajo, da še ni prišel čas sprememb. A obilna snežna odeja in nizke temperature ne kažejo razumevanja do drugače mislečih. Jaz pa pravim, da je ravno to obdobje v hribih najlepše, zato sem v preteklem tednu lovil sončna obdobja in ujel še precej zimske razmere, preden prihajajoča odjuga prevesi razmerje nazaj v prid jeseni …

Prvi dan sem se zapeljal na planino Blato, kjer je bilo že toliko snega, da se zimski čevlji niso pritoževali. Na Planini pri Jezeru je bilo vzdušje že zimsko, preko planine Dedno polje je bila speljana skromna gaz, ki se je zaključila tik pred planino Ovčarija. K sreči je podrobnejši pogled razkril staro gaz pod novejšo plastjo snega, kar mi je olajšalo gaženje in seveda orientacijo v nadaljevanju.

Počasi in vztrajno sem se vzpenjal skozi tiho in idilično pokrajino pod Malo Tičarico. Do vrha sicer ni daleč, a v čedalje bolj globokem snegu tudi ne tako blizu. Zato sem se rajši spustil čez Štapce do Dvojnega jezera, ravno ko se je odprlo nebo in je sonce spremenilo to čarobno pokrajino v Raj na Zemlji. Kar se mene tiče, je že cela pot od Dednega polja do tja naravnost rajska, posebno v jesenskem času; žal brez sonca barve ne pridejo tako do izraza.

Vrnil sem se po spodnji poti čez Prode in se tako dodobra naužil gaženja preden sem na planini Ovčarija sklenil krog. Ves trud je bil seveda bogato poplačan na tej slikoviti in samotni turi.

Naslednji dan sem se odpravil v zahodne Karavanke, kjer je bilo snega nekoliko manj, slikovitosti in sonca pa prav toliko. Iz Srednjega vrha po kopni cesti do lovske koče Za Lepim vrhom se malce vleče, a ob prihodu na planino Grajščica je to že zdavnaj pozabljeno. Tudi tu je bilo precej samotno in sem sledil edini gazi na Kresišče. Sprva sem imel še ideje o nadaljevanju, a so me zoprna skorja in sivi oblaki, ki so zagrnili nebo in ugasnili barve, odvrnili od tega. Zato sem se vrnil po isti poti, kljub krajši turi zadovoljen z doživetim v enem meni prijetnejših kotičkov Karavank.

Razmišljanje o “Al’ prav se piše jesen ali zima?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.