Kredarica 15.3.2020

Kot vse kaže je bila tole zadnja tura letošnje sezone. Če je res tako, potem sem lahko vesel tako lepega zaključka, sploh ker je bil ta v domačih hribih.  Saj se vedno rad odpravim v nepoznane kraje, a prej ali slej začnem pogrešati naše hribe, ki so še posebno lepi. Večji del letošnjih tur sem opravil v Avstriji in Švici, spoznal vrsto novih vrhov in dolin. Po vsem tem pa sem ugotovil, da v Krmi nisem bil že kar nekaj let, čeprav je smučarska tura na Kredarico brez dvoma klasika naših Julijcev: dolga, naporna, razgibana, razgledna in z obilo dobre smuke.

Najslabše razmere so bile na cesti in parkirala sva takoj pri Kovinarski koči, večina je sicer nadaljevala do konca travnika, nekaj jih je prišlo vse do konca ceste. Za ogrevanje naju je torej čakala dolga in razvlečena hoja po oblačni dolini do Malega polja, kjer se je odprlo nebo, da ne rečem nebesa. Prejšnji dan je zapadlo nekaj centimetrov snega, ravno dovolj za zimsko pravljico. Pravi vzpon se je tam šele dobro začel, a v takšnem okolju noge hodijo kar same, oči pa begajo vse naokoli in vpijajo lepote zimske narave.

Koča je bila zaprta, kmalu je začelo zebsti, zato smo hitro odsmučali. Tistih nekaj centimetrov na pomrznjeni podlagi je poskrbelo za prav odlično smuko po širnih planjavah vse do Malega polja (kljub temu, da sva spodaj zavila preveč levo in morala poiskati strm prehod med skoki. Se zgodi, nekaterim večkrat). Sledil je precej bolj naporen del po dolini: sprva med ruševjem in nato skozi gozd. Snega je bilo sicer dovolj, a bolje bi bilo, če bi ga bilo še več. No, tudi to smo zmogli, za konec pa še dolg spust po cesti vse do Kovinarske koče. Lepa tura v domačem okolju, ki bo ostala v spominu – če bo potrebno, vse do naslednje zime.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.