Skozi sotesko Kloma, čez Kurjeke na Gubno 3.8.2019

Ena malce raziskovalna tura v Karavankah, ki se nam je zdela primerna za vremensko nekoliko nestabilen poletni dan. Z Marušo, Nežico in Mihom smo se zjutraj zapeljali do sotočja potokov Mlinca in Žakelj nad Dovjem. Namesto po markirani poti smo jo ubrali kar ob potoku Žakelj navzgor. Sprva po lepo uhojeni stezici, ki kmalu zavije levo, mi pa desno, sledeč potoku v čedalje ožjo sotesko Kloma.

Skozi sotesko navzgor je šlo brez težav, občasno so v pomoč stari klini ali kakšna vrv za lažji prehod čez skale. Sicer pa je okolje precej divje, slikovito – in prijetno ohlajeno, za kar poskrbi živahen potok s številnimi slapiči in tolmuni. Na vrhu smo se znašli na travnikih Orlovega rovta, navdušeni nad doživetim, po svoje skoraj razočarani, da ni soteska še daljša.

Nadaljevali smo skozi gozd po lepo uhojeni stezi, jo izgubili in kar po brezpotju dosegli meni že poznano pot s sedla Šija proti grebenu Kurjekov. Po sprva udobni hoji po širokem gozdnatem grebenu nas je presenetilo pravo razdejanje podrtega drevja, da smo se dobro natelovadili ob iskanju obhodov. Največji problem je v takšnih primerih nepreglednost in do neprepoznavnosti spremenjeno okolje; tik pod skalami spodnjega Kurjeka smo kakšnih 15 minut iskali pot, ki je bila le nekaj metrov stran – na drugi strani podrte smreke.

No, nadaljevanje je bilo potem spet bolj udobno po čedalje bolj razgledni stezi, ki vodi malo pod grebenom, prečka nekaj grap in pripelje v večjo grapo v vpadnici vrha Gubno. Maruša je nadaljevala po grapi in iz nje desno po običajni poti ter naokoli na vrh. Ostali pa smo zagrizli kar naravnost navzgor v smeri vrha. Kmalu je postalo zelo strmo in predvsem zoprno krušljivo, višje pa smo med ruševjem našli prehode do vršnega grebena. Ker smo šli po bližnjici, nas je seveda Maruša že čakala na vrhu.

Po kratkem počitku smo se vrnili do izhodišča po markirani poti. Kaj ni bilo včasih tam na sotočju pravo jezerce? Zdaj pa je le še potok in “jezero” nanešenega proda. Ko smo tako čofotali zgolj do gležnjev v ledenem potoku, smo bili že dogovorjeni, da moramo za naslednji dan izbrati turo z več vode za osvežitev …

Razmišljanje o “Skozi sotesko Kloma, čez Kurjeke na Gubno 3.8.2019

  1. Pingback: Sončne Karavanke 20.&21.11.2021 – Primož Blaha

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.