Hochalmspitze 1.-2.4.2017

Še vedno na lovu za snegom, ta vikend v Visokih Turah. Z Maretom sva razmišljala, da bo tudi tam relativno malo snega, bo pa vsaj tura daljša (in, očitno, bolj visoka), kar pomeni tudi več smučanja.

Vzpon na Hochalmspitze velja za enega daljših in bolj napornih na Koroškem, zato je bila dobra izbira za dvodnevni vikend paket na svežem zraku. V soboto se nama ni preveč mudilo, ko sva se zapeljala do izhodišča v dolini Malte. O zimi in snegu ne duha na sluha. Nisva sicer preverila, ampak povsem možno je, da je cesta prevozna (skoraj?) do vrha.

Dobro uro sva se šibila pod težkima nahrbtnikoma po dolgoveznem kolovozu preden sva lahko končno prestavila smuči tja kamor sodijo – na noge! Tudi višje ima cesta že nekaj kopnin, ki se bodo hitro širile. Mimo (neoskrbovane) koče Villacherhütte in naprej do ledenika Hochalmkees. Vreme je bilo prvoaprilsko: malo sonca, malo oblakov, občasno je celo malo snežilo, malo vetra in malo zatišja… V resnici pa za vzpon prav v redu, saj sva se najbolj bala, da bi naju celo pot kurilo sonce.

Vrh je bil v megli in popoldne sva se na skalni izravnavi sredi ledenika ustavila z upanjem na lepo jutro. Noč je bila vetrovna, jutro pa precej mrzlo in takoj po pozdravu soncu sva se odpravila proti vrhu. Na grebenu je bilo zelo malo snega, a sva kljub temu na smučeh prišla tik do pod vršne piramide. Le še kratek vzpon naju je ločil do vrha, ki ponuja krasne razglede in veličastne občutke.

Prav dolgo se zaradi mraza nisva zadrževala. Sestop do smuči in za začetek nekaj slaloma med skalami, nato pa po širnem pobočju do najine baze. Smuka je bila izvrstna po suhem snegu na lepo zglajeni podlagi! Nekaj počitka, zajtrk, proizvodnja pijače, pospravljanje in pakiranje, nato pa še dolga smuka proti dolini. Okoli 10h sva odsmučala in tudi nižje ujela optimalne razmere v uživaškem srencu. Snega je resda malo, vendar povsem dovolj za lepo smuko vse do ceste. Tudi po cesti sva vztrajala do zadnjih zaplat, seveda pa se nisva izognila pešačenju za zaključek.

Dolga in naporna tura, ves trud pa je bil bogato poplačan z lepim vrhom, odlično smuko in še eno novo izkušnjo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.