Smer Debelakove v Veliki Mojstrovki 14.8.2016

V nedeljo sva šla z Lovrom obkljukat še eno klasiko v naših hribih, smer Debelakove (IV+/IV, 450 m). Sprva sva imela sicer bolj zanimive ideje, na koncu sva se odločila za udobnejšo varianto. V redu, saj že dolgo nisem bil na Vršiču…

Premamil naju je seveda zelo vabljiv opis, Mihelič smer hvali kot eno lepših štiric v naših stenah in omenja izvrstno skalo. Kaj pa vem, morda sem prezahteven, a kljub moji dokaj skromni plezalski beri sem plezal že več lepših štiric (saj te tudi večinoma plezam), kar se tiče kvalitete skale pa je ta povsem tipično krušljiva. To, da je v celi smeri nekaj kratkih odsekov s kompaktnejšo skalo, pač ne pomeni, da je cela smer lepa. Saj ne rečem, naša Mira je res mojstrsko našla najlažje prehode preko strme stene, tako da gre vendarle za zanimiv vzpon.

Najbolj naju je skrbela orientacija, ki naj bi bila kar zahtevna. Ker sva se tako ukvarjala s tem, sva šla že na dostopu sprva malce previsoko in se nato rajši spustila nižje. Potem sva že takoj na začetku zašla preveč desno v zelo zoprno zajedo. No, naprej nama je šlo gladko in sva brez težav napredovala, da sva v spodobnem času izplezala. Za nama je bila še ena naveza, na vrhu sta nas dohitela še dva hitra, tako da gneče ni bilo. Tudi vreme je bilo idealno: v steni ne premrzlo, na sestopu ne prevroče. Na koncu sva bila tako vseeno prav zadovoljna s turo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.