Zeleniške špice – Planjava 30.5.2015

Končno spet en sončen vikend, ne prevroč in višave spet vabijo. Kot nalašč za prečenje Zeleniških špic! Pred 5 leti sem tam že bil, takrat iz Bele, tako da sem prišel na greben malo višje. Vprašanje, če bi danes sploh še našel tisti dostop? Vem samo, da je bil presenetljivo nezahteven, čeprav orientacijsko malce zakompliciran.

No, danes sem šel “po pravilih”, torej skozi Repov kot in na Staničev vrh, kjer se začne prečenje. Greben se sicer začne (ali pa konča) na Kamniškem Dedcu, a sem že enkrat obupal nad poskusom skozi tisto ruševje…

Ne vem kakšen je zdaj režim v Kamniški Bistrici; pri začetku poti na sedlo je hlodovina in ne ravno primerno za parkiranje. Spodaj pri domu pa je bil večji del parkirišča zaprt, ne vem zakaj. Zjutraj meni ni bil problem, kasneje je bilo seveda polno.

Kakorkoli že, gremo rajši končno na pot! Repov kot je en tak čudovit skrit kotiček, prav luštno je. Nad tolmuni pa po grapi do grebena in na prvi špic – Staničev vrh. V nadaljevanju sledi cela rajda stolpov in špic, kako je z grebeni in razgledom pa tudi vemo! O samem prečenju nimam dosti dodati vsem drugim navdušenim opisom. Takšne grebenske uživancije pač zlepa ne najdeš daleč naokoli!

Malo za mano sta prišla še dva, kasneje se je izkazalo, da je bil eden Jaka, ki ga nisem videl že od Elbrusa, zdaj pa nabira kondicijo za nov podvig. Fajn se je bilo srečati tam gor. Na Srebrnem sedlu smo malo posedeli, potem pa kar hitro naprej, saj so se oblaki hitro bližali. Ona dva proti Brani, jaz pa po grebenu navzgor na Planjavo. Na vrhu sem imel še nekaj sonca, kasneje so se vrhovi zavili v oblake, jaz pa sem na poti dol še lepo lovil sonce. Proti Kamniškemu sedlu je bilo videti kar nekaj snega in sem šel kar skozi Repov kot nazaj. Tudi tam je bilo zgoraj nekaj snega – seveda, kot vedno le tam, kjer je že sicer zoprno. Pa ni bilo problema. Ravno nad tolmuni me je sonce tako segrelo, da je bila osvežitev zelo dobrodošla! Krasni tolmuni! Pika na i krasni turi.

2 razmišljanji o “Zeleniške špice – Planjava 30.5.2015

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.