Zagorelec 30.10.2021

Že celo večnost nisem bil v Zadnji Trenti in tokrat je bil pravi dan. Celo moram reči, da sem se prejšnji vikend prenaglil z izjavo, da je najlepši dan v hribih že minil … Zagorelec je nek “nepomemben” vrh na koncu doline, ki mi je služil kot točka obrata, cilj tokratne ture je bila predvsem krožna pot po tej idilični dolini.

Z izhodišča sem kar takoj zagrizel v strm breg proti Zavetišču pod Špičkom. Na višini okoli 1700 m se levo odcepi pot, ki preči sončna pobočja daleč tja do sedla Kanja. Pot je sicer markirana, a od ljudi pozabljena (sodeč po številnih bobkih jo še največ uporabljajo lokalni gamsi). Po svoje ni čudno, ko pa je spodnja pot po dolini bistveno krajša (z izhodišča je po spodnji poti na Bavški Grintavec 5h, po zgornji pa kar 6:45h; na druge vrhove pa itak ni poti). Poleg tega je v poletni sezoni takšno prečenje prevroče.

V lepih jesenskih dneh pa je meni to boljša možnost, saj hodiš ves čas visoko nad dolino, ki je dobršen del dneva v senci – tam zgoraj pa se naužiješ prijetnega sonca, za vsakim robom se odprejo novi pogledi, pot je razgibana in prav nič dolgočasna. No, seveda je prav vsled te razgibanosti in dolžine hoja kar naporna – toliko bolj, ker gre na več odsekih praktično za brezpotje, markacijam navkljub. Od razcepa do sedla Kanja je treba računati na vsaj 3 do 4 ure hoje. A kot rečeno: če je cilj zgolj hoja, potem ta pot ponuja zelo lepo izkušnjo na sončnih pobočjih, med zlatimi macesni in v gorski tišini. Priporočam predvsem ljubiteljem brezpotij.

Ko sem prišel pod Zagorelec, se pot nekoliko spusti in preči okoli roba, jaz pa sem jo ubral kar navzgor in dosegel greben tik pod vrhom. Tam me je pozdravil veter in sem hitro sestopil po običajni poti na preval Čez lužo ter nižje do markirane poti pod sedlom Kanja. Prejšnjič sem se povzpel še na sosednji Šmihelovec, kar je bilo lažje v snegu, tokrat ni bilo volje do mučenja po tistem strmem melišču.

Spustil sem se po spodnji poti po dolini, ki je bila zgoraj še v senci, nižje pa je sonce vendarle pogledalo preko okoliških grebenov in obsijalo pisane gozdove nad planino Zapotok. Le veter je naraščal in stresal iglice z macesnov, da je bilo videti, kot da dežuje. Jesen se nepreklicno poslavlja. Na tihi planini sem si privoščil malico, nato pa sestopil in tako sklenil krog s sklepom, da takšno turo še kdaj ponovim.

Razmišljanje o “Zagorelec 30.10.2021

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.