Ob potoku Hladnik 9.6.2019

Sem tuhtal, da bi šel nekam na hladno in sem se spomnil potoka Hladnik. Nedavno so zgradili ferato Hvadnik skozi sotesko nad Gozdom Martuljkom, hkrati pa me je že nekaj časa zanimalo kako je v zgornjem toku potoka, ki sem ga pogosto poslušal globoko v dolini med hojo po zgornji cesti.

Ferata vodi skozi ozko in divjo sotesko, ki bi bila brez jeklenic nedostopna in je po moderno atraktivno speljana. Na nekaj mestih se je treba vleči po rokah, kar mi ni najbolj všeč, ampak kljub temu je vzpon lep in slikovit.

Na vrhu ferate za nagrado čaka klopca z malo drugačnim pogledom. Pot nato zavije skozi gozd navzdol, a jaz sem nadaljeval po stezici proti cesti iz Srednjega vrha in se takoj spustil spet do potoka. Sicer nisem vedel kaj me čaka, izkazalo se je, da je dolina sprva precej široka in položna. Poleg tega po dnu doline ves čas poteka kolovoz, tako da ni bilo ravno tako prvinsko kot sem morda pričakoval. No, hoja ob potoku je prav prijetna in tudi brez razgledov ni dolgčas.

Čez čas kolovoz zavije navzgor in se nadaljuje vzporedno s potokom, nato pa se kar nekje sredi gozda konča, kot kolovozi to znajo. Vendar se naprej pokaže slabo uhojena stezica, ki se pod stenami spusti spet do potoka, ravno ko ta priskaklja iz temačne globoko vrezane soteske, iz katere je zavel tak hlad, da me je kar zmrazilo. Seveda je bilo takoj jasno, da prehoda naprej ni. Vseeno sem nadaljeval do manjšega slapa, kjer sem zaključil, navdušen nad tem odkritjem.

Vrnil sem se po isti poti nazaj proti Srednjemu vrhu in zavil spet do ferate ter po poti navzdol. Strma pot je speljana mimo precej mogočnega slapa na sosednjem potoku Jerman. Ko sem nižje stopil na cesto, pa sem si le nekaj korakov višje ogledal še spodnji slap, ki ga običajno sploh ne opazimo, čeprav je tik nad cesto. Lepa in hladna tura, vredna ponovitve.

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.