Steber Planjave – Smer X, 8.8.2015

V soboto sva šla z Lovrotom na Kamniško sedlo in se usmerila v zahodno steno Planjave. Zahodno zato, ker bo tam senca in ker je tam precej menda lepih smeri. Izbrala sva si eno najbolj poznanih in priljubljenih, ki poteka po osrednjem stebru, Smer X (IV, 170 m). X zato, ker je v stebru, če veš kaj iščeš, dejansko en velik X.

Plezanje po stranici X-a je v resnici tudi vse kar je omembe vredno od te smeri. Gre za dva lepa in izpostavljena raztežaja, ki pa sta tako kratka, da bi ju lahko tudi združil v enega… Višje je potem še kakšnih 10 m lepe pokline, ostalo pa bolj položno – in seveda krušljivo. Tudi proti vrhu Planjave ni bilo videti preveč mikavno, zato sva se spustila nazaj. Prvi spust je kar nekam dolomitski, drugi je malo bolj zoprn po grapi.

Skratka, komaj vredno priti tja samo zaradi te smeri. Sicer sva mislila, da bi lahko potem splezala še kakšno, vendar nama je vse skupaj vseeno vzelo nekaj časa in se je meni že mudilo. Zato sva zaključila in se strinjala, da je bil kljub vsemu še en lepo preživet dan v hribih, splezala sva kar sva si zadala pa še vroče nama ni bilo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.