Jalovec 14.3.2015

Danes je bil dan za izkoristit. In sem ga izkoristil za turo, ki ni mogla razočarati.

Da se gre na tako turo zgodaj je pač razumljivo samo po sebi. V Planici sem bil navdušen nad temperaturo -6°C in jasnim nebom, z obeti o mrazu tudi čez dan pa je kazalo, da bo šlo vse po načrtu. No, skoraj vse. Ko greš v Tamar, je nekaj najlepšega, če se znajdeš na jasi pred kočo v trenutku, ko sonce ožari vrh Jalovca. Jaz pa še nekje v gozdu, da sem le med vejami lovil poglede. Jao… Zato sem pospešil in za silo ujel nekaj tiste čarobne svetlobe.

Ker sem bil ravno v zagonu, sem kar nadaljeval s solidnim tempom – prej kot bom nazaj z vrha in varno skozi Ozebnik, prej bom pomirjen. Prav veliko ljudi ni bilo videti. Na vstopu v Ozebnik sem nato srečal Jožeta s Štajerske, ki je imel isti cilj in sva šla skupaj. Nisem nič kompliciral in takoj zamenjal smuči za dereze, saj je šlo po lepih štapnah udobno in hitro vse do vrha, ko sva pokukala na sonce.

Prav prijetno je grelo, hkrati pa po dolgem času ni bilo niti sapice! Na Jezercih sem pustil smuči, potem pa po pravi promenadi v okviru letne poti na vrh. Snega ni prav veliko, razmere pa so bile bolj kot ne idealne. Tudi časovno sva bila ravno prav – vse naokoli so se že nabirale meglice. Na vrhu se nama je pridružil še en samotar, malo smo uživali v soncu in razgledih, potem pa kar čim prej nazaj. Mraz je poskrbel, da je bilo kljub soncu tudi na sestopu lepo trdo in kompaktno.

Pri mojih smučeh smo se poslovili in jaz sem lepo počasi odsmučal v brezno. Ko si enkrat notri, ni tako grozno kot zgleda pa tudi razmere so bile čisto v redu. Zgoraj že nekaj zapadnega kamenja, sicer pa večinoma trdo in grifig, vsake toliko se je celo zaprašilo. In tako vse do gozda, kjer je nekaj neproblematičnega rodea ter za konec po cesti, ki je bila še vedno malo ledena (bolje to, kot smučanje po vodi!) brez težav do avta. Uspešno sem se izognil vsem pohodnikom, otrokom in psom, se prebil čez gradbišče v Planici in mimo zbirajoče se množice pod Vitrancem…

Ni kaj, ta prava tura! Sem pa že napisal, da edino kar manjka Jalovcu – je razgled na Jalovec!

2 razmišljanji o “Jalovec 14.3.2015

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.