Mangart 21.6.2014

Zimski vzpon na velikana Julijskih Alp na prvi poletni dan. Morda malo pretirano, a vendar sem bil več kot polovico ture na snegu, zjutraj je bilo na izhodišču nič kaj poletnih +4°C pa še severni veter je pihal. Torej naj bo zimski!

Cesta na sedlo je že skoraj do vrha prevozna, a do tja mi je daleč, poleg tega pa sem šel hodit – se pravi manj vožnje, več hoje! Tako se tudi spodobi za tako mogočno goro kot je Mangart!

V prvem svitu sem se torej ves premražen odpravil od Mangartskih jezer in čez Plazje do sedla. Saj sem pričakoval sneg pa vseeno ne bi verjel, če ne bi videl, da je celo Plazje še zvezno zasneženo – saj bi lahko še prismučal vse do 1400m!? Noro. Res pa je po vrhu polno kamenja, tako da sem se tolažil, da je bolje biti peš… Poleg tega je tista kratka ohladitev v petek poskrbela, da je tudi pomrznilo – tako sem že kar hitro nataknil dereze in super hitro prišel do Klanške škrbine, kjer se odpre pogled na drugo stran in proti cilju.

Dereze dol in med rožicami do pod Mangarta, kjer je še veliko snega, prva strmina je bila precej trda. Gor sem šel po Italijanski, ki obkroži skoraj cel vršni masiv – tista prečka nad prepadom severne stene je res izpostavljena, a je bila že zjutraj v soncu, mehka in lepo zgažena. Po prehodu na vzhodno – jugo-vzhodno stran snega zmanjka in tudi tik pod vrhom že rastejo rožice. Običajno si pri hoji z derezami pozoren na druge stvari, ne na to, da ne pohodiš cvetja… 😉 Vmes je več strmih snežišč in še zadnje snežno pobočje do vrha.

Prav veliko nas ni bilo, trije so z vrha tudi smučali – kar pogumno! No, jaz sem se vrnil po isti poti in ko sem prišel do sedla, se je zgoraj že pooblačilo, veter, skratka mraz! Kljub temu je na Plazju sneg odpustil, tako da sem tudi brez smuči imel kar ekspresen sestop 🙂

Poštena in resna tura v čudovitih koncih!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.