Obir 15.2.2014

Včeraj smo se po dolgem času spet naužili sonca in razgledov na debelo zasnežene vrhove. Kljub drugačnim prvotnim načrtom, smo se odločili za Obir, ki je skrit za glavnim grebenom Karavank in Kamniškimi in smo si obetali lepše vreme. Z Mihatom sva vzela s sabo še Anjo, ki se je že kar navadila smučanja in pa Michała, kateremu je bila to prva tura na smučeh. Morda kar dolga za prvič, ampak vztrajnost se po navadi splača.

Zjturaj nas je na izhodišču, sedlu Šajda (1069m), presenetila relativno borna snežna odeja. A bomo že, saj je prvi del vzpona po gozdni cesti, kjer se bomo elegantno pripeljali nazaj do avta. No, kmalu nas je prehitel domačin s traktorjem, ki je splužil cesto daleč navzgor… Pa še oblaki so že zjutraj zakrili sonce. Kljub temu ni druge, kot vztrajati.

In kot rečeno, vztrajnost se splača! Plug je na nekem ovinku obrnil, naprej pa nas je čakala prava zimska idila. Pred nami sta bila še dva lokalca, ki sta povlekla lepo špuro, višina snega je hitro naraščala – pa še nebo se je zjasnilo! Smreke so bile na debelo zasnežene, razgledi z vsakim metrom širši in kaj kmalu smo pozabili slabo voljo.

Nad gozdom se odprejo širne planjave, a do vrha je še kar daleč. Veter je bil tudi tu pridno na delu, a vseeno smo si obetali dobro smuko in smo se namenili proti najvišjemu vrhu Obirja, to je Ojstrc (Hochobir, 2139m). Do takrat je narasel močan jugozahodnik, zato sta Anja in Michał poiskala zavetrje, z Mihatom pa sva se v pravem viharju prebila do vrha. Tudi tokrat se je vztrajnost izplačala, saj se je veter za kratek čas umiril, tako da sva se lahko pripravila na spust in se naužila enkratnih razgledov.

Nazaj do Anje in Michała, nato pa smo odsmučali nekoliko bolj v levo po nedotaknjeni flanki, ki smo si jo ogledali že gor grede. Smuka odlična po že malo težkem pršiču. S tem smo se izognili prečki, a smo se zato morali povzpeti spet nazaj gor. Ker nas je mikala še ena lepa deviška flanka pod Kravjim vrhom, smo se vzpeli še do grebena (Kravji vrh je nekoliko bolj zadaj). Spet uživaško do gozda, potem pa med smrekami po lepo smučljivih čistinah, res super! Nižje je bil sneg čedalje bolj moker, sonce je res močno grelo, a kljub temu je šlo lepo vse do ceste. Škoda le tistega pluga, saj smo po kar razvlečeni cesti vozili kot po jajcih med kamni in na koncu le srečno prismučali do izhodišča.

Krasen dan, ki te napolni z energijo. Gor je res veliko snega in kot kaže ga bo le še več in bomo smučali še dolgo v pomlad!

Razmišljanje o “Obir 15.2.2014

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.