Mala Martuljška Ponca 17.12.2016

Včeraj sva šla z Džanijem spet malo na lepše. Vreme je že prav dolgočasno in tudi razmere, tam kjer je pač sneg, so še vedno dobre. Že prejšnjič sem pogledoval proti Špiku in druščini, kjer je glede na trenutno žalost kar nekaj snega.

Tako sva se namenila na Špik in parkirala spodaj ob Pišnici. V mrzlem jutru sva se za silo ogrela do Krnice, nato pa se med vzponom po Gruntovici premislila in usmerila pogled proti Mali Ponci, kjer sva si tudi obetala ugodne razmere – pa še nihče od naju ni bil gor. In sva nadaljevala navzgor do zgornjega nadstropja v veličastno okolje Velike Dnine. Tam se je kmalu začela strnjena snežna odeja in že hitro sva nadela dereze, saj je bilo cel dan trdo kot beton.

Do škrbine je šlo hitro in brez ovinkarjenja, na najbolj strmem delu sva si lahko delno pomagala z vrvjo, saj je bil na mestih pravi led. No, kot sem uspel videti tisto rdečo podrtijo pod snegom si ne želim, da bi se kdaj znašel tu v kopnem! Na škrbini sva srečala edinega obiskovalca danes, ki se je že vračal proti Martuljku. Do vrha je še nekaj zoprnih prehodov, malo po snegu, malo po skalah. Na vrhu pa komaj toliko prostora, da sva se obrnila in šla rajši kar hitro dol.

Sestop je zahteval polno koncentracijo, saj kljub soncu ni niti malo odpustilo in sva skoraj do dna plezala ritensko navzdol. Zelo dobrodošel bi bil še drugi cepin, tako pa je šlo na nekaj mestih bolj počasi, ampak saj je vse držalo kot pribito. Spotoma sva se povzpela še do bivaka, ki čepi na izpostavljeni polički in dostop sploh ni bil enostaven! Za konec še dolg sestop nazaj v Krnico, potem pa seveda še povsem odvečna cesta, ker sva pač zjutraj računala, da bova sestopala skozi Kačji graben… Pa kaj bi to, važno, da sva opravila lepo turo v kar zimskem okolju.

Razmišljanje o “Mala Martuljška Ponca 17.12.2016

  1. Pingback: Mala Martuljška Ponca 11.1. in Visoki Mavrinc 12.1.2020 – Primož Blaha

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.