Šplevta – Dovški križ – Oltar 10.8.-11.8.2013

Toliko je še hribov in poti, jaz pa že spet v teh koncih… A zakaj pa ne, saj je to res en najlepših predelov v Julijcih!

Tokratni izgovor je bil meteorski dež Perzeidov, ki je lepo viden ravno v teh nočeh. V soboto zvečer se je zjasnilo, lune ni bilo, torej idealno za opazovanje zvezd in štetje utrinkov! Že lani sva se z Mihatom namenila prespati na Šplevti, a naju je močan veter pregnal v bivak, pa sem imel še en izgovor, da se vrnem tja gor.

V soboto sem štartal kar pozno in prišel na Šplevto (2275m) že v temi. Seveda sem že točno vedel kje si bom postlal in sem kar takoj smuknil v toplo spalko. Kakšnega hudega mraza ni bilo, a ohladitev je bila vseeno občutna. Prav veliko utrinkov nisem naštel, saj jih je bilo največ v drugi polovici noči, ko sem se le nekajkrat zbudil. Kljub temu lepa in mirna zvezdnata noč.

Jutro na taki razgledni terasi visoko nad Vrati, pod Rokavi, Oltarjem in Dovškim križem je bilo seveda posebno doživetje! Začel pa je tudi mrzel severni vetrič, tako da danes ni bilo nobene vročine. Kar se mene tiče, toliko bolje!

Najprej sem šel na Dovški križ (2542m), še en odličen razglednik v osrčju Martuljške skupine. Potem pa še na Oltar (2621m), lep vzpon, lep vrh. Navzdol pa melišče ekspres direktno v Vrata! Krasna tura, kot vedno! Današnja družba pa 6 ljudi, 2 gamsa, 5 kozorogov in čreda ovc, kot ponavadi 😉

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.